Właściwie dobrane do posiłku wino podkreśli jego smak. Odpowiednie dopasowanie trunku do dania wymaga znajomości kilku reguł. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat sztuki dobierania wina do potrawy.
Wine pairing – sztuka dobierania win
Wino komponuje się z różnymi potrawami, równoważąc, podkreślając i wydobywając ich smak. Aby jednak uzyskać pożądane efekty, należy nauczyć się sztuki właściwego dobierania wina do posiłku, czyli wine pairingu. To umiejętność dopasowania trunku do określonego typu kuchni, jej aromatów i składników. Wymaga dobrej znajomości nie tylko wina, ale też sztuki kulinarnej, temperatury i kolejności serwowania trunków. Wytrawne, słodkie i półsłodkie wina różowe, czerwone i białe pasują bowiem do konkretnych dań. O czym zatem należy pamiętać?
Jak łączyć wino z potrawami? Podstawowe reguły
Istnieje kilka kluczowych zasad dotyczących podawania wina do posiłku. Szczególnie istotna jest znajomość podstawowych cech wyróżniających dane trunki.
- Czerwone wino – wytrawny trunek o cierpkim smaku dobrze podkreśla smak ciepłych przystawek i mięs, zwłaszcza wołowiny, gęsiny, dziczyzny, wyraziście doprawionego bądź faszerowanego serem lub grzybami drobiu, bulionów i pasztetów. Słodki trunek komponuje się natomiast z dojrzewającymi serami. Delikatne, lekkie wino (również deserowe) można podawać z cielęciną i jagnięciną;
- Białe wino – dzięki orzeźwiającemu charakterowi zwykle jest podawane jako aperitif. Pasuje też do delikatnych serów i białych mięs. W wersji wytrawnej lub półwytrawnej dobrze współgra z kurczakiem, indykiem, kaczką lub gęsią, a słodkiej – z makaronami, owocami morza i rybami. Najlepiej podawać je schłodzone. Dania o bardzo bogatym aromacie i smaku, zwłaszcza z kuchni orientalnej i hinduskiej, dobrze podawać z wytrawnymi białymi winami;
- Różowe wino – jest uznawane za delikatne i lekkie. Subtelnie kwaskowy smak z wyczuwalnymi nutami owoców sprawia, że świetnie komponuje się z deserami, owocami i ciastami oraz przekąskami, takimi jak frytki, chipsy i orzeszki. Wytrawne różowe wino dobrze współgra z sałatkami, kanapkami, chłodnikami i lekkimi przystawkami.
Jak podawać wino do posiłków?
Wine pairing obejmuje nie tylko sztukę dopasowania wina do posiłku, ale również jego prawidłowego serwowania, w tym temperatury i kolejności trunków. O czym warto pamiętać?
- Należy serwować wino gorszej jakości przed lepszym, białe przed czerwonym oraz młodsze przed starszym;
- Do deserów, dań głównych i przystawek podaje się inne wina;
- Optymalna temperatura serwowanego wina powinna wynosić 8-12 stopni Celsjusza (wino białe) oraz 16-20 stopni (wino czerwone);
- Wino podaje się bez lodu;
- Do potraw z jajkiem albo octem nie podaje się wina;
- Jeśli chcesz wyprawić ucztę składającą się z kilku dań i zamierzasz podać tylko jeden rodzaj wina, dopasuj je do głównego dania;
- Jeżeli zamierzasz podać kilka rodzajów wina podczas posiłku, najpierw serwuj wytrawne (zaczynając od lekkich, a kończąc na tych bogatszych w walory smakowe), a na końcu słodkie;
- Jeśli zamierzasz serwować szampana, podaj go na początku albo końcu uczty – nigdy między różnymi winami.
Więcej informacji znajduje się na: https://sklep-wina.pl/.