Z ostatniej chwili

Sztuka dobierania wina do posiłku – co warto wiedzieć?

Właściwie dobrane do posiłku wino podkreśli jego smak. Odpowiednie dopasowanie trunku do dania wymaga znajomości kilku reguł. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat sztuki dobierania wina do potrawy.

Wine pairing – sztuka dobierania win

Wino komponuje się z różnymi potrawami, równoważąc, podkreślając i wydobywając ich smak. Aby jednak uzyskać pożądane efekty, należy nauczyć się sztuki właściwego dobierania wina do posiłku, czyli wine pairingu. To umiejętność dopasowania trunku do określonego typu kuchni, jej aromatów i składników. Wymaga dobrej znajomości nie tylko wina, ale też sztuki kulinarnej, temperatury i kolejności serwowania trunków. Wytrawne, słodkie i półsłodkie wina różowe, czerwone i białe pasują bowiem do konkretnych dań. O czym zatem należy pamiętać?

Sztuka dobierania wina

Jak łączyć wino z potrawami? Podstawowe reguły

Istnieje kilka kluczowych zasad dotyczących podawania wina do posiłku. Szczególnie istotna jest znajomość podstawowych cech wyróżniających dane trunki.

  • Czerwone wino – wytrawny trunek o cierpkim smaku dobrze podkreśla smak ciepłych przystawek i mięs, zwłaszcza wołowiny, gęsiny, dziczyzny, wyraziście doprawionego bądź faszerowanego serem lub grzybami drobiu, bulionów i pasztetów. Słodki trunek komponuje się natomiast z dojrzewającymi serami. Delikatne, lekkie wino (również deserowe) można podawać z cielęciną i jagnięciną;
  • Białe wino – dzięki orzeźwiającemu charakterowi zwykle jest podawane jako aperitif. Pasuje też do delikatnych serów i białych mięs. W wersji wytrawnej lub półwytrawnej dobrze współgra z kurczakiem, indykiem, kaczką lub gęsią, a słodkiej – z makaronami, owocami morza i rybami. Najlepiej podawać je schłodzone. Dania o bardzo bogatym aromacie i smaku, zwłaszcza z kuchni orientalnej i hinduskiej, dobrze podawać z wytrawnymi białymi winami;
  • Różowe wino – jest uznawane za delikatne i lekkie. Subtelnie kwaskowy smak z wyczuwalnymi nutami owoców sprawia, że świetnie komponuje się z deserami, owocami i ciastami oraz przekąskami, takimi jak frytki, chipsy i orzeszki. Wytrawne różowe wino dobrze współgra z sałatkami, kanapkami, chłodnikami i lekkimi przystawkami.

Jak podawać wino do posiłków?

Wine pairing obejmuje nie tylko sztukę dopasowania wina do posiłku, ale również jego prawidłowego serwowania, w tym temperatury i kolejności trunków. O czym warto pamiętać?

  • Należy serwować wino gorszej jakości przed lepszym, białe przed czerwonym oraz młodsze przed starszym;
  • Do deserów, dań głównych i przystawek podaje się inne wina;
  • Optymalna temperatura serwowanego wina powinna wynosić 8-12 stopni Celsjusza (wino białe) oraz 16-20 stopni (wino czerwone);
  • Wino podaje się bez lodu;
  • Do potraw z jajkiem albo octem nie podaje się wina;
  • Jeśli chcesz wyprawić ucztę składającą się z kilku dań i zamierzasz podać tylko jeden rodzaj wina, dopasuj je do głównego dania;
  • Jeżeli zamierzasz podać kilka rodzajów wina podczas posiłku, najpierw serwuj wytrawne (zaczynając od lekkich, a kończąc na tych bogatszych w walory smakowe), a na końcu słodkie;
  • Jeśli zamierzasz serwować szampana, podaj go na początku albo końcu uczty – nigdy między różnymi winami.

Więcej informacji znajduje się na: https://sklep-wina.pl/.