Z ostatniej chwili

Jak upiec szybkie (i pyszne!) ciasto czekoladowe?

Ciasto czekoladowe

Przyjaciele postanowili niespodziewanie wpaść z wizytą, a Ty nie masz czym ich poczęstować? W takich chwilach najlepiej sprawdzi się szybkie ciasto czekoladowe. Przygotujesz je ze składników, które z pewnością masz w domu. Sprawdź!

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania szybkiego ciasta czekoladowego?

Przygotowanie ciasta czekoladowego jest niezwykle proste i zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Potrzebujesz tylko następujących składników:

  • 250 g masła,
  • 6 jajek,
  • 125 g cukru,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 180 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

Pamiętaj, że sekret idealnego brownie drzemie w dużej ilości masła. To właśnie tłuszcz sprawia, że ciasto jest zbite i bardzo wilgotne. Nie rezygnuj z niego, jeśli nie chcesz, aby wypiek stracił swoją charakterystyczną konsystencję.

Jak szybko przygotować brownie?

Wykonanie ciasta rozpocznij od ustawienia piekarnika na 180℃. Następnie przygotuj dużą blachę, małą szklaną miskę do rozpuszczenia czekolady i duże, głębokie naczynie na ciasto.

Pokrój masło w kostkę, a czekoladę na drobne kawałki. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Kiedy masa będzie gotowa, odstaw ją do wystygnięcia.

Do dużej misy wbij białka i ubij je na sztywną piankę. Pod koniec dodaj do niej cukier wraz z żółtkami. Zmiksuj składniki, aby powstał puszysty, jajeczny krem. Następnie do masy powoli wlej wystudzoną czekoladę z masłem i przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto czekoladowe należy piec przez 25 minut do suchego patyczka. Przed podaniem warto odczekać kilkanaście minut, aby wystygło.

O czym pamiętać podczas pieczenia ciasta czekoladowego?

Jeśli chcesz, żeby wypiek się udał, zadbaj przede wszystkim o dobrej jakości czekoladę. Dzięki temu deser będzie niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Bardzo ważne jest również odpowiednie napowietrzenie składników. Dlatego jajka ubijaj tak długo, aż masa będzie lekka i puszysta, a mąkę przesiej, a nie dodawaj łyżką do ciasta.

Pyszny deser w pół godziny? To możliwe! Sprawdź ten przepis i przekonaj się sam!

2 Comments