Ostropest plamisty to roślina, której działanie prozdrowotne jest powszechnie znane. Należy do rodziny astrowatych, a zawarta w niej silymarina ma silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera też cenne składniki takie jak olejki eteryczne, sterole czy garbniki. Warto poznać wszystkie jego właściwości, a także zastosowanie w medycynie oraz farmacji.
Zastosowanie ostropestu plamistego w leczeniu chorób wątroby
Właściwości ostropestu plamistego to między innymi ochrona miąższu i regeneracja komórek wątroby. Można stosować ostropest także detoksykacyjnie przy zatruciach toksynami, lekami czy alkoholem. Co ciekawe ostropest może okazać się także pomocny w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, B czy C. Co więcej ostropest plamisty wykazuje działanie odtruwające nawet przy zatruciu muchomorem sromotnikowym. Ma właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, a ponadto spazmolityczne. Ostropest plamisty mielony w formie naparu jest skuteczny, ale trzeba pamiętać, że nasiona ostropestu plamistego w mielonej formie należy zalewać gorącą, ale nie wrzącą wodą, aby zachował swoje właściwości. Warto podkreślić, że można dodawać je też do jogurtów, owsianki czy owocowego smoothie.
Ostropest plamisty pomocny w regulacji ciśnienia i profilaktyce antynowotworowej
Roślina jaką jest ostropest, a dokładnie jej nasiona czy kwiatostany wspomagają leczenie wielu schorzeń. Można stosować ostropest w regulacji ciśnienia tętniczego. Oczywiście osoby, które mają podwyższone ciśnienie i stosują leki powinny skonsultować jego stosowanie z lekarzem. Ponadto ostropest plamisty może być stosowany w profilaktyce antynowotworowej. Zawartość cennych składników antyoksydacyjnych może redukować ryzyko rozwoju raka prostaty, płuc, szyjki macicy, piersi, okrężnicy, jajników czy skóry.
Jak dawkować ostropest plamisty?
Ostropest występuje w formie sproszkowanych nasion, ale i suplementów diety w formie drażetek, kapsułek, tabletek. Wybierając taki ostropest plamisty należy oczywiście stosować go zgodnie z zaleceniami producenta. Ostropest w formie sproszkowanej można zalewać gorącą wodą, o czym już wspominaliśmy. Herbatę z ostropestu można pić 2-3 razy dziennie. Sugerowana dawka to dwie łyżeczki dodawane do herbaty albo zalewane bezpośrednio gorącą, ale nie wrzącą wodą. Może stać się także dodatkiem do potraw i zdrową przyprawą. Jego gorzkawy smak można złagodzić dodając do naparu nieco miodu. Napar należy pić 30 minut przed posiłkiem.