Czy zdajesz sobie sprawę, jak długą drogę przechodzi kawa zanim trafi do Twojego kubka? Z nami dowiesz się, jak wygląda proces palenia kawy? Poznajmy od samego początku ścieżkę, jaką muszą pokonać ziarna kawy, zanim trafią do twojego kubka. Wiele kaw, które można dostać w najlepszych palarniach, pochodzi z najbardziej odległych zakątków świata. Smak kawy w dużej mierze zależy od rejonu, w jakim kawowiec miał szansę wyrosnąć. W zależności od klimatu, plantacji oraz sposobu uprawiania rośliny świeża kawa może mieć różne cechy. Gdy przyjdzie już odpowiedni czas, kawa zbierana jest ręcznie, a później zazwyczaj wysyła się ją w daleką podróż.
Jak przebiega proces palenia kawy?
Palenie kawy jest trudną umiejętnością, która wymaga wiedzy i doświadczenia. Zielone, surowe ziarna kawy są zielone oraz mają lekko ziemisty zapach. Co ciekawe, surowa kawa zawiera jedynie kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, a po paleniu jest ich aż 700!
Do palenia kawy używa się specjalnie przystosowanych pieców, w których temperatura może osiągać nawet 250 stopni. Ziarna wypala się w nich przez kilka lub kilkanaście minut. Mistrzowie kawy mają zazwyczaj bogatą wiedzę i dokładnie są w stanie przewidzieć moment, kiedy należy wyjąć kawę z pieca. Palenie ziaren jest kluczowym momentem, ponieważ właśnie od niego zależy w dużej mierze smak kawy. To właśnie w tym momencie ziarna nabierają swój charakterystyczny smak oraz aromat.
Od osoby, która zajmuje się wypalaniem kawy, zależy naprawdę wiele. Warto wiedzieć, że taki specjalista decyduje między innymi o tym, ile dokładnie czasu będzie poddawać kawę wypalaniu. Niektóre ziarna zyskują głębszy smak i aromat podczas krótkotrwałego wypalania, inne zaś zyskują pełniejszy smak, gdy są wypalane dłużej.
Co dalej dzieje się z kawą?
Po procesie wypalania ma miejsce chłodzenie ziaren. Po wyjęciu z pieca ich temperatura jest bardzo wysoka. Z tego względu ziarna wysypywane są na specjalnie schłodzoną tacę. Kawa jest chłodzona w tym miejscu pod wpływem przepływającego powietrza.
Ostatnim etapem jest odgazowywanie. Wypalone ziarna muszą stracić znajdujący się w nich dwutlenek węgla. W tym celu kawę odgazowuje się w specjalnych koszach. Następnie pakuje się je do specjalnie przystosowanych opakowań, które pozwalają na zachowanie doskonałego aromatu świeżo palonej kawy. Najlepszej jakości opakowania są w stanie wypuścić nadmiar dwutlenku węgla, jednocześnie nie wpuszczając do środka powietrza!
Czy możesz mieć świeżo wypalona kawę we własnym domu?
Marzysz o tym, aby napić się świeżo palonej kawy z ekspresu we własnym domu? Jest na to bardzo prosty sposób! Wybierz tanie ekspresy do kawy – sprawdź ofertę Świata Ekspresów i wybierz profesjonalne urządzenie do Twojego domu! W ofercie sklepu znajdziesz nie tylko ciśnieniowe ekspresy do kawy, ale także różne akcesoria, części zamienne oraz przepyszne mieszkanki kaw i herbat.
Kawa – co jeszcze warto wiedzieć?
O kawie można by pisać wiele, ale warto również dodać w tym artykule kilka informacji, odnośnie tego jak kawa działa na Twoje zdrowie. Kawa pita w rozsądnych ilościach wpływa bardzo pozytywnie na zdrowie większości ludzi. Należy jedynie pamiętać, aby nie przekraczać dziennej dawki spożycia kofeiny, która wynosi 400 mg. Nadmiar kawy może negatywnie wpływać na Twoje samopoczucie oraz zdrowie. Spożycie nadmiernej ilości kawy może powodować senność, zaburzenia koncentracji oraz pamięci, a także wiele innych poważniejszych dolegliwości.
Następnym krokiem jest zakupienie świeżo palonej kawy. Taki produkt jest wspaniałą alternatywą dla popularnych kaw sklepowych. Jej smak oraz aromat może Cię naprawdę zadziwić! Zazwyczaj wypalana jest kilka dni przed tym, zanim trafi do Twojej kuchni.
Dowiedz się więcej na temat kawiarki do parzenia kawy.
źródło zdjęcia: freepik.com
2 Comments
Zaskakujące, ile można się nauczyć, czytając tak dobrze napisane treści.
No to jest dobre. Polecam!