Restauracja hotelowa to szczególne miejsce. Tutaj posilamy się po dniu pełnym wrażeń czy relaksujemy się w towarzystwie bliskich. Nierzadko to miejsce celebracji ważnych okazji! Aby jednak spędzanie w niej czasu było prawdziwą przyjemnością, musi ona spełniać kilka ważnych warunków. Jakich? Właśnie na tym skupimy się w niniejszym artykule.
Kluczowy element, czyli smaczne potrawy
Menu to bezwzględnie najważniejsza sprawa w każdej restauracji! Pyszne jedzenie przygotowane ze świeżych składników, najlepiej lokalnych, świadczy o wysokim poziomie danego miejsca. Dobre restauracje mają zwykle krótką listę dań, co stanowi potwierdzenie, że wszystkie składniki spełniają właściwe wymogi. Wiele rozmaitych potraw może budzić wątpliwości co do świeżości poszczególnych dań. Spójne menu opracowane przez doświadczonego szefa kuchni to znak, że dania zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Co więcej, dobra kuchnia hotelowa uwzględnia różne preferencje żywnościowe gości, np. tych na diecie wegetariańskiej czy zmagających się z nietolerancją niektórych składników.
Będąc przy kwestiach posiłków, musimy także wspomnieć o ofercie napojów i alkoholu. Dobre wino do obiadu oraz oryginalny drink podczas kolacji potrafią wspaniale umilić czas. W dobrej restauracji kelner potrafi doradzić, który trunek najlepiej sprawdzi się w danym przypadku. Bogata karta win to wizytówka lokalu na poziomie.
Wystrój restauracji hotelowej
Kolejny wymagający uwagi aspekt to aranżacja wnętrza. To pierwsza rzecz, którą dostrzegamy po wejściu do restauracji, dlatego powinna robić najlepsze wrażenie. Przede wszystkim musi komponować się z wystrojem hotelu. Spójność w tych względach jest bardzo mile widziana. Duża zaleta restauracji to także przestronność, dzięki której każdy gość może poczuć się w pełni swobodnie i mieć dla siebie nieco prywatności. Dobrze, gdy w restauracji znajduje się również klimatyzacja – w gorące dni zapewnia ona wysoki komfort.
Mówiąc o wystroju, należy także wspomnieć o czystości. Idealny porządek to coś, bez czego trudno wyobrazić sobie miejsce, w którym spożywa się posiłki.
Profesjonalna obsługa oraz atmosfera w restauracji
Nie można też zapomnieć o obsłudze i atmosferze w lokalu. Uprzejmi kelnerzy oraz barmani, którzy wyróżniają się wysoką kulturą osobistą, mają niemały wpływ na jakość czasu spędzanego w restauracji. Profesjonalni kelnerzy powinni potrafić udzielić gościom fachowej pomocy oraz porady dotyczącej doboru dań z karty. Kolejna kwestia to znajomość języków obcych przez obsługę, a zwłaszcza angielskiego. To świadczy o wysokim poziomie lokalu. Spore znaczenie ma także schludny wygląd i jednolite stroje personelu.
Jeśli chodzi o miejsce takie jak restauracja Zakopane i hotel Aquarion spełniają wszystkie opisane warunki. Zarówno sam ośrodek, jak i restauracja wyróżniają się wysokim standardem oraz sprzyjają fantastycznemu spędzaniu czas w pojedynkę czy w gronie najbliższych. Zachęcamy do bliższego zapoznania się z ofertą tego szczególnego miejsca!