Z ostatniej chwili

Jak zrobić mrożoną kawę z ekspresu? Zainspiruj się!

Jesteś miłośnikiem kawy? W trakcie wiosennych oraz letnich miesięcy sięgaj po jej wersję mrożoną, czyli tak zwaną frappe. Usiądź wygodnie na leżaku ogrodowym i delektuj się smakiem tego orzeźwiającego napoju! Poniżej znajdziesz kilka wskazówek dotyczących przygotowania znakomitej ice coffee, która da wytchnienie nawet podczas największych upałów.

Historia mrożonej kawy – to warto wiedzieć!

Można spotkać się z różnymi opowieściami mówiącymi o powstaniu mrożonej kawy. Najczęściej za jej ojczyznę uznaje się Grecję (czasem wskazuje się również na Francję). Co ciekawe, pierwszy taki napój przyrządzono całkiem przypadkiem – po prostu w związku z brakiem gorącej wody użyto zimnej. Wraz z upływem czasu popularność ice coffee rosła. Teraz można ją zamówić w kawiarniach i restauracjach rozrzuconych po całym świecie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie zrobić taką kawę we własnym domu – to naprawdę bardzo proste i satysfakcjonujące!

Kawa mrożona – smaczny sposób na upały!

Bazę takiego napoju powinna stanowić wysokiej jakości, aromatyczna kawa, która bez dwóch zdań odgrywa tutaj główną rolę – najlepiej w szybki i prosty sposób zaparzyć ją w profesjonalnym ekspresie do kawy. Niech będzie to intensywny napar np. espresso (tradycyjne, doppio lub lungo). Oczywiście niezbędne jest również mleko oraz kostki lodu. Składniki te umieszcza się w blenderze kielichowym albo shakerze, a potem starannie miksuje. Twoje urządzenie do przyrządzania kawy ostatnio szwankuje? Postaw na pomoc, jaką oferuje serwis ekspresów we Wrocławiu, który poradzi sobie z każdą awarią.

Jak podawać mrożoną kawę? Gotowy napój przelewa się do wysokiej, przezroczystej szklanki, którą wcześniej można schłodzić. Świetną opcją są także modne ostatnio naczynia o podwójnych ściankach. Dzięki temu kawa przyciągnie wzrok swoim apetycznym wyglądem, a zgromadzona na samej górze pianka będzie doskonale widoczna. Warto zaopatrzyć się także w słomki do napojów (najlepiej takie metalowe, wielokrotnego użytku albo te wykonane z ekologicznych i biodegradowalnych materiałów np. słomy, bambusa, czy łodyg pszenicy).

Jakimi dodatkami można wzbogacić smak mrożonej kawy? Co zrobić, aby uatrakcyjnić jej wygląd? W celu urozmaicenia swojej ice coffe zalecane jest sięganie po składniki dopasowane do indywidualnych preferencji. Zalicza się do nich na przykład:

  • bitą śmietanę,
  • kakao,
  • kawałki czekolady,
  • pianki marshmallow,
  • mleko skondensowane,
  • lody – śmietankowe, waniliowe, karmelowe, orzechowe, ciasteczkowe,
  • likiery i alkohole,
  • masło orzechowe,
  • wiórki kokosa lub migdałów,
  • przyprawy korzenne – cynamon, wanilia, kardamon, gałka muszkatołowa,
  • kolorowe, cukrowe posypki,
  • wielosmakowe syropy – czekoladowe, kokosowe, migdałowe, orzechowe, pistacjowe, owocowe,
  • pokruszone herbatniki,
  • świeże zioła (np. liście mięty).

Taka różnorodność tego napoju daje szerokie pole do popisu i sprawia, że każdy może codziennie sięgać po mrożoną kawę, jednak w zupełnie innej wersji.

Mrożona kawa – idealny napój na wiosenno-letni czas!

Dotąd myślałeś, że smaczną ice coffee można wypić tylko w kawiarni? Nic bardziej mylnego! Taki napój przygotujesz w zaciszu własnego domu, jeśli na zewnątrz żar leje się z nieba. Tego typu deser warto podać, gdy wiosną lub latem odwiedzą Cię znajomi – taki poczęstunek zawsze spotka się z uznaniem z ich strony. Dlatego nie zwlekaj, tylko już teraz zaopatrz się we wszystkie niezbędne składniki i akcesoria, a potem zabaw się w baristę.

źródło zdjęć: freepik.com

2 Comments