Czekolada poprawia nastrój, koncentrację, a także chroni przed miażdżycą. Teraz naukowcy do tej listy dodali kolejne działanie lecznicze. Co to jest?
Czekolada poprawia nastrój, koncentrację, chroni przed miażdżycą i nowotworami. Do listy tej można dodać jeszcze jedną właściwość – likwiduje kaszel i to skuteczniej niż niektóre pastylki do ssania. Skuteczność czekolady w hamowaniu kaszlu udowodniło badanie przeprowadzone na 163 osobach. W największym skrócie – kaszlący pacjenci, którzy przyjmowali leki na bazie czekolady, zauważyli znaczną poprawę w ciągu dwóch dni.
Skąd takie działanie? Naukowcy z Imperial College w Londynie odkryli, że obecny w kakao związek o nazwie teobromina lepiej tłumi chęć kaszlu niż kodeina – i składnik często stosowany w lekach na kaszel. Dodatkowo, czekolada jest lepka, a więc tworzy powłokę na zakończeniach nerwowych gardła, zmniejszając tym samym potrzebę kaszlu.
Lekarze podkreślają, że ssanie kawałka czekolady może przynieść ulgę, ale najlepiej używać jej z lekami przeciwkaszlowymi.
Dowiedz się więcej na temat słodkich pyszności z czekolady oraz jak je stworzyć za pomoca czekoladziarki.
Publikacja zaczerpnięta z: medonet.pl
2 Comments
Wiedzieliście o tym? Myślę, że każdy powinien zapoznać się z tym tematem
Jeśli chcesz wyjść poza schematy myślenia, ten artykuł jest doskonałym wyborem.