Jesteś miłośnikiem kawy? W trakcie wiosennych oraz letnich miesięcy sięgaj po jej wersję mrożoną, czyli tak zwaną frappe. Usiądź wygodnie na leżaku ogrodowym i delektuj się smakiem tego orzeźwiającego napoju! Poniżej znajdziesz kilka wskazówek dotyczących przygotowania znakomitej ice coffee, która da wytchnienie nawet podczas największych upałów.
Historia mrożonej kawy – to warto wiedzieć!
Można spotkać się z różnymi opowieściami mówiącymi o powstaniu mrożonej kawy. Najczęściej za jej ojczyznę uznaje się Grecję (czasem wskazuje się również na Francję). Co ciekawe, pierwszy taki napój przyrządzono całkiem przypadkiem – po prostu w związku z brakiem gorącej wody użyto zimnej. Wraz z upływem czasu popularność ice coffee rosła. Teraz można ją zamówić w kawiarniach i restauracjach rozrzuconych po całym świecie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie zrobić taką kawę we własnym domu – to naprawdę bardzo proste i satysfakcjonujące!
Kawa mrożona – smaczny sposób na upały!
Bazę takiego napoju powinna stanowić wysokiej jakości, aromatyczna kawa, która bez dwóch zdań odgrywa tutaj główną rolę – najlepiej w szybki i prosty sposób zaparzyć ją w profesjonalnym ekspresie do kawy. Niech będzie to intensywny napar np. espresso (tradycyjne, doppio lub lungo). Oczywiście niezbędne jest również mleko oraz kostki lodu. Składniki te umieszcza się w blenderze kielichowym albo shakerze, a potem starannie miksuje. Twoje urządzenie do przyrządzania kawy ostatnio szwankuje? Postaw na pomoc, jaką oferuje serwis ekspresów we Wrocławiu, który poradzi sobie z każdą awarią.
Jak podawać mrożoną kawę? Gotowy napój przelewa się do wysokiej, przezroczystej szklanki, którą wcześniej można schłodzić. Świetną opcją są także modne ostatnio naczynia o podwójnych ściankach. Dzięki temu kawa przyciągnie wzrok swoim apetycznym wyglądem, a zgromadzona na samej górze pianka będzie doskonale widoczna. Warto zaopatrzyć się także w słomki do napojów (najlepiej takie metalowe, wielokrotnego użytku albo te wykonane z ekologicznych i biodegradowalnych materiałów np. słomy, bambusa, czy łodyg pszenicy).
Jakimi dodatkami można wzbogacić smak mrożonej kawy? Co zrobić, aby uatrakcyjnić jej wygląd? W celu urozmaicenia swojej ice coffe zalecane jest sięganie po składniki dopasowane do indywidualnych preferencji. Zalicza się do nich na przykład:
- bitą śmietanę,
- kakao,
- kawałki czekolady,
- pianki marshmallow,
- mleko skondensowane,
- lody – śmietankowe, waniliowe, karmelowe, orzechowe, ciasteczkowe,
- likiery i alkohole,
- masło orzechowe,
- wiórki kokosa lub migdałów,
- przyprawy korzenne – cynamon, wanilia, kardamon, gałka muszkatołowa,
- kolorowe, cukrowe posypki,
- wielosmakowe syropy – czekoladowe, kokosowe, migdałowe, orzechowe, pistacjowe, owocowe,
- pokruszone herbatniki,
- świeże zioła (np. liście mięty).
Taka różnorodność tego napoju daje szerokie pole do popisu i sprawia, że każdy może codziennie sięgać po mrożoną kawę, jednak w zupełnie innej wersji.
Mrożona kawa – idealny napój na wiosenno-letni czas!
Dotąd myślałeś, że smaczną ice coffee można wypić tylko w kawiarni? Nic bardziej mylnego! Taki napój przygotujesz w zaciszu własnego domu, jeśli na zewnątrz żar leje się z nieba. Tego typu deser warto podać, gdy wiosną lub latem odwiedzą Cię znajomi – taki poczęstunek zawsze spotka się z uznaniem z ich strony. Dlatego nie zwlekaj, tylko już teraz zaopatrz się we wszystkie niezbędne składniki i akcesoria, a potem zabaw się w baristę.
źródło zdjęć: freepik.com
2 Comments
Czasem jedna lektura może całkowicie zmienić Twoje postrzeganie świata.
Kto się zgadza – podaje dalej. Dla mnie sprawa jest oczywista