Z ostatniej chwili

5 produktów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

Pexels.com

Część lekarzy, w tym David Servan-Schreiber, uważa, że przyczyną 80 proc. nowotworów jest zła dieta. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Granat

PublicDomainPictures.net

Naukowcy z Ohio state University dowiedli, że owoc granatu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi. Zawarte w nim substancje, tzw. elagotaniny hamują rozwój komórek rakowych. Inne badania wykazały, że regularne picie soku z granatu (szklanka dziennie) spowalnia rozwój nowotworu prostaty o ponad 60 proc.

 

Kurkuma

Pexels.com

Świat medycyny docenia tą popularną przyprawę przede wszystkim za jej cytotoksyczne właściwości. Badania wykazały również, że kurkumina (składnik kurkumy) oprócz tego, że niszczy komórki nowotworowe, uruchamia proces ich samoniszczenia. Przyprawa znana jest również z silnych właściwości przeciwzapalnych i oczyszczających.

Zielona herbata

Jest rewelacyjnym źródłem polifenoli – związków, które chronią przed działaniem wolnych rodników, winnych uszkodzeń w komórkach. Za najsilniejszą substancję czynną w zielonej herbacie uważa się EGCG (hamuje rozwój komórek rakowych). Badania wykazały, że to dzięki niej herbata ma właściwości obniżające ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, jajnika i jelita grubego.

Czosnek

Pexels.com

Naukowcy znaleźli w nim ok. 30 substancji o działaniu antynowotworowym. Najbardziej znaną jest allicyna (jej czosnek zawdzięcza charakterystyczny ostry zapach). Związek ten jest silnym przeciwutleniaczem, ma również silne właściwości antybakteryjne. Badania przeprowadzone w Chinach wykazały, że jedzenie surowego czosnku przynajmniej dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko nowotworu płuc o ponad 40 proc. Pochodne siarki obecne w czosnku chronią również przed rakiem żołądka i jelita grubego.

Cebula

Pexels.com

Włoscy naukowcy wykazali, że substancje zawarte w cebuli, w tym związki siarki, zmniejszają ryzyko wystąpienia co najmniej dziewięciu typów nowotworów – m.in. piersi, macicy, żołądka, prostaty, nerek, gardła. Komentując włoskie badania, prof. Alicja Wolk z Instytutu Karolinska (szwedzki uniwersytet medyczny), przypuszcza, że antyrakowe działanie cebuli może być silniejsze niż czosnku.

 

Publikacja zaczerpnięta z: kobieta.onet.pl

Zdjęcie: Pexels.com oraz PublicDomainPictures.net

2 Comments

Z ostatniej chwili

Dowiedz się więcej