Z ostatniej chwili

Niedożywienie – dlaczego jest tak groźne dla organizmu?

Fot. iStock / KatarzynaBialasiewicz Fot. iStock / KatarzynaBialasiewicz

Wszystkie procesy życiowe potrzebują energii. W codziennym funkcjonowaniu nasz organizm korzysta z zasobów, których mu dostarczamy – głównie przez pożywienie. Istotna jest nie tylko odpowiednia ilość tej energii, ale również jej jakość. Obydwie te wartości są zagrożone w przypadku niedożywienia.

Materiał powstał przy współpracy z Nutramil Complex

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niedożywienie to “występujący na poziomie komórkowym brak równowagi pomiędzy zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe i energię a podażą, której zaspokojenie pozwala na wzrost, podtrzymywanie funkcji życiowych oraz pełnienie określonych funkcji”*. Mówimy więc o sytuacji, kiedy przyswajane przez organizm składniki odżywcze (białka, witaminy i różne składniki mineralne: wapń, żelazo, cynk, selen itp.) nie wystarczają do prawidłowego działania wszystkich funkcji życiowych. Skutki takiej sytuacji mogą być niezwykle dotkliwe dla zdrowia i funkcjonowania organizmu. Niedożywienie samo w sobie stanowi zagrożenie dla zdrowia, niezwykle utrudnia także proces zdrowienia w przypadku wszelkich chorób i wypadków.

Niedożywienie zagraża przede wszystkim osobom borykającym się z ciężkimi i przewlekłymi chorobami, jak np. nowotwory czy osobom po udarze mózgu. Często dotyka również osób starszych oraz cierpiących na poważne zaburzenia odżywiania. To powoduje, że proces zdrowienia tych osób jest jeszcze bardziej utrudniony. Jak zatem uniknąć wystąpienia niedożywienia u osób chorych?

Co daje nam dobra dieta?

Odpowiednia dla danego pacjenta, dobrze zbilansowana dieta, nie tylko pozwala utrzymać optymalną masę ciała, ale również – a może przede wszystkim – pozwala zapobiegać niedoborom składników odżywczych oraz, w przypadku leczenia, zminimalizować skutki uboczne stosowania leków i zmiany trybu życia. Dieta stanowi również źródło energii, która jest szczególnie potrzebna w przypadku zdrowienia. W tym okresie zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest większe – wymaga tego m.in. na intensywne działanie mechanizmów odpornościowych oraz proces odbudowy uszkodzonych tkanek.

Kluczowym źródłem energii dla człowieka jest białko, które stanowi również podstawowy budulec wszystkich narządów. Dlatego specjalistyczne produkty, stosowane w profilaktyce i leczeniu niedożywienia, są zazwyczaj preparatami wysokobiałkowymi. Mogą one stanowić trzon diety pacjenta lub jego uzupełnienie. Ważne, by wprowadzić je do diety jak najwcześniej – zanim niedożywienie zaprowadzi spustoszenie w ciele pacjenta. Najlepiej wdrożyć specjalistyczną dietę już w celach profilaktycznych, jeśli obawiamy się, że niedożywienie może nastąpić, np. wskutek długotrwałej terapii lub przy planowanej operacji – nawet w przypadku jednorazowej operacji może dojść bowiem do niedożywienia.

Objawy niedożywienia obejmują szeroki zakres dolegliwości. W poważnym stadium niedożywienie wiąże się z:

  • bradykardią,
  • hipotermią,
  • widocznymi zmianami w wyglądzie ciała: matowe, przerzedzone włosy na głowie, zapadnięte policzki, ziemista cera, sucha, szorstka, łuszcząca się skóra, obrzęk kończyn, wychudzona sylwetka, utrata masy mięśniowej,
  • często pojawia się ospałość, brak energii, brak lub osłabienie reakcji emocjonalnych (trudności w koncentracji, depresja), bóle głowy, zawroty głowy, omdlenia,
  • po okresie pokwitania może dojść do zaniku piersi lub zanikowego zapalenia pochwy.

Niedożywienie w okresie choroby i rekonwalescencji może radykalnie spowolnić lub uniemożliwić proces zdrowienia, upośledzając działanie układu odpornościowego. Niedobory niezbędnych składników odżywczych w sytuacji, kiedy zapotrzebowanie jest zwiększone w stosunku do codziennego to dla organizmu sytuacja krytyczna. Dlaczego zapobieganie niedożywieniu i stosowanie odpowiednich, wysokoenergetycznych pokarmów, np. Nutramil Complex w sytuacji zapotrzebowania to fundament procesu zdrowienia.

Objawy niedoboru witamin

Niedożywienie w pierwszej kolejności objawia się niedoborami masy ciała i wzrostu, obniżeniem sprawności fizycznej i umysłowej oraz wielorakimi zaburzeniami metabolicznymi. Najpierw zanikowi ulega tkanka tłuszczowa, w drugiej kolejności – mięśnie. Długotrwale nieleczone niedożywienie może prowadzić do upośledzenia odporności, zaniku błony śluzowej jelita, stłuszczenia wątroby.  Narządy szczególnie ważne dla życia, takie jak serce i ośrodkowy układ nerwowy chronione są najdłużej, jednak z czasem i ich funkcjonowanie ulega zaburzeniu. Dlatego niedożywienie w zaawansowanym stadium może prowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet do zgonu.

Niedożywienie to poważny problem, który w mniejszym lub większym stopniu może dotknąć większość pacjentów, nawet jeśli nie chorują oni przewlekle – wystarczy operacja, która sprawi, że kilka dni spędzimy unieruchomieni w szpitalnym łóżku. Kluczowa jest tutaj profilaktyka oraz szybkie działanie, zanim dojdzie do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Warto zatem zareagować już przy pojawieniu się pierwszych jego objawów, takich jak spadek masy ciała czy obniżony nastrój. Dlatego warto pilnować żywienia osób starszych i nie tylko, by nie dochodziło do niedożywienia.

*Źródło: http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=4337C29A

Materiał powstał przy współpracy z Nutramil Complex

Redakcja Medonet Onet.

Artykuł zaczerpnięty ze strony http://www.medonet.pl/